Näöntarkistus

Näöntarkastuksessa tarkistetaan muutakin kuin silmälasien tarve, sillä näöntarkastus on myös silmän kunnon ja terveyden tarkistus. Kuinka usein on hyvä käydä näöntarkastuksessa? Mitä näöntarkastuksessa oikeastaan tarkistetaan? Kummalle mennä: optikolle vai silmälääkärille? Käykö silmälasiresepti myös piilolinsseihin? Näihin pyrimme vastaamaan tällä sivulla.

Näöntarkastuksessa selviää moni mahdollinen silmiin liittyvä ongelma

Näöntarkastuksessa testataan silmien taittokyvyn lisäksi muun muassa silmien yhteistoiminta ja mitataan silmänpaine. Varsinkin silmänpaine kertoo silmissä tapahtuvista muutoksista.

Näöntarkastuksessa voi selvitä silmänpainetauti, korkea verenpaine tai diabetes. Monet silmien ongelmat aiheuttavat päänsärkyä, joten helpotusta voi saada päänsärkyynkin.

Yleensä aluksi mennään optikolle

Jos mitään vakavia ongelmia silmissä ei ole, kannattaa mennä optikolle. Optikko havaitsee, jos silmissä on jotain lääkärin apua tarvitsevia ongelmia. Näöntarkastuksen jälkeen optikko kehottaa tarvittaessa menemään silmälääkärille.

Näöntarkastuksessa on hyvä käydä vähintään kahden vuoden välein

Vaikka näössä ei ole mitään vikaa aiemmin havaittu, kannattaa näöntarkastuksessa käydä silti kahden vuoden välein. Näkö muuttuu jatkuvasti ja varsinkin ikääntyminen vaikuttaa näköön. Mitään järkeä ei ole myöskään pitkittää näöntarkastukseen menoa, sillä näön ongelmat eivät katoa itsestään.

Kerro optikolle avoimesti, millä tarkoituksella tulet näöntarkastukseen

Ennen näöntarkastusta on hyvä kertoa optikolle, miksi olet tullut näöntarkastukseen, jotta optikko voi auttaa parhaimmalla mahdollisella tavalla. Optikko osaa tällöin kiinnittää näöntarkastuksessa huomiota oikeisiin asioihin.

Esimerkiksi kannattaa selkeästi ilmaista, oletko hankkimassa silmälaseja vai piilolinssejä. Tämä on tärkeää, sillä silmälasireseptin pohjalta voi vain tehdä arvion piilolinssireseptistä.

Ilmainen näöntarkastus

Ilmaisia näöntarkastuksia on joskus tarjolla. Esimerkiksi opiskelijat saavat yleensä ilmaisen näöntarkastuksen YTHS:n kautta tai YHTS:llä on sopimus jonkin optikkoliikkeen kanssa. Näöntarkastuksessa käynti ei kuitenkaan ole kovin kallista, vaan 20 eurolla yleensä selviää.

Optikkoliikkeet usein kampanjoivat ilmaisten näöntarkastusten avulla. Tällöin kannattaa olla tarkkana, että näöntarkastuksen saa varmasti ilmaiseksi eikä kyseessä ole ”kaupan päälle” -tarjous. Kannattaa myöskin selvittää, saako reseptin mukaan näöntarkastuksen jälkeen.